当前位置:魔方格英语社会现象类..>I usually doubt about any research that concludes that peopl..
题文
I usually doubt about any research that concludes that people are either happier or unhappier or more or less certain of themselves than they were 50 years ago.While any of these statements might be true, they are practically impossible to prove scientifically. Still, 1 was struck by a report which concluded that today’s children are significantly more anxious than children in the 1950s. In fact, the analysis showed, normal children between 9 and 17 have a higher level of anxiety today than children who were treated for mental illness 50 years ago.
Why are America’s kids so stressed? The report cites two main causes: increasing physical isolation (孤独) brought on by high divorce rates and less involvement in community, and a growing perception that the world is a more dangerous place.
Given that we can’t turn the clock back, adults can still do plenty to help the next generation to cope.
At the top of the list,nurturing (培育) is a better appreciation of the limits of individualism. No child is an island. Strengthening social ties helps build communities and protect individuals against stress.
To help kids build stronger connections with others, you can pull the plug on TVs and computers. Your family will thank you later.They will then have more time for face-to-face relationships, and they will get more sleep.
Limit the amount of virtual (虚拟的) violence your children are exposed to. It’s not just video games and movies; children see a lot of murder and crime on the local news.
Keep your expectations for your children reasonable. Many highly successful people never attended Harvard or Yale.
Make exercise part of your daily routine. It will help you deal with your own anxieties and provide a good model for your kids. Sometimes anxiety is unavoidable,but it doesn’t have to ruin your life.
小题1:What does the author thinks of the conclusion that people in America are unhappier than 50 years ago?
A.SurprisingB.ConfusingC.IllogicalD.Questionable
小题2:What does the author mean by saying “ we can’t turn the clock back(Para. 3)?
A.It’s impossible to slow down the pace of the change.
B.The social reality children are facing cannot be changed.
C.Lessons learned from the past should not be forgotten.
D.It’s impossible to forget the past.
小题3:According to an analysis, compared with normal children today, children 50 years ago __________.
A.were less isolated physically
B.were probably less self-centered
C.probably suffered less from anxiety
D.were considered less individualistic
小题4:What is the first and most important thing parents should do to help their children?
A.To provide them with a safer environment.
B.To lower their expectations for them.
C.To get them more involved socially.
D.To set a good model for them to follow.
小题5:What conclusion can be drawn from the passage?
A.Anxiety, though always unavoidable, can be coped with.
B.Children’s anxiety has been enormously exaggerated(夸大).
C.Children’s anxiety can be removed with more parental care.
D.Anxiety, if properly controlled, may help children become mature.
题型:阅读理解难度:中档来源:不详
答案

小题1:D
小题2:B
小题3:C
小题4:C
小题5:C

试题分析:本文叙述了今天的孩子在精神上要比50年前的孩子紧张得多,其原因是:一是高离婚率和很少参加社会活动使孩子们感到孤独;二是因为孩子们认为这个世界越来越危险。作者指出指出虽然我们不能改变现实,但可以想办法帮助孩子们脱离困境.,其方法是:首先是让孩子们认识到个人主义的局限性;帮助他们建立良好的人际关系;减少暴力对他们的不良影响;对孩子的期望值要合理;带领孩子积极锻炼身体。
小题1:细节理解题。根据I usually doubt about any research that concludes that people are either happier or unhappier or more or less certain of themselves than they were 50 years ago.While any of these statements might be true, they are practically impossible to prove scientifically.可知,作者对于这一类研究结论的态度是"skeptical(对……持怀疑态度的,不相信的)".因此,正确答案为选项D。
小题2:句意理解题。根据作者说"我们不能倒拨时钟"这句话是什么含义?可以推知孩子面临的社会现实无法改变,故选B。
小题3:细节理解题。根据In fact, the analysis showed, normal children ages 9 to 17 exhibit a higher level of anxiety today than children who were treated for mental illness 50 years ago.(实际上,有分析表明,今天9-17岁的正常儿童精神上比50年前精神上有病的儿童还要紧张.),故选C。
小题4:细节理解题。根据At the top of the list is nurturing ( 培育 ) a better appreciation of the limits of individualism. No child is an island. Strengthening social ties helps build communities and protect individuals against stress.(首先是让孩子们认识到个人主义的局限性,任何一个孩子都不是一座孤岛,加强社会联系能帮助他们更多地参与社会活动,使他们免受精神紧张的压力.)"故选C。
小题5:推理判断题。根据Sometimes anxiety is unavoidable. But it doesn't have to ruin your life.(有时精神上紧张和焦虑是难免的,但它不至于毁掉你的生活.),可推出父母的关怀可以去掉除儿童的焦虑。故选C。
点评:句意题考查考生通过上下文猜测词句意思的能力,这类题型不仅考查考生词汇量的多少,而且考查考生把握篇章逻辑衔接的能力;句意题,顾名思义,考查考生对句子含义的把握。该题型常涉及对谚语、俗语以及对难句的正确理解。(1)以重述为线索猜测词义。
有时作者在讲述某个概念或某一事情时,为了讲得更清楚,可能采取另一种方式重述一下前面的内容。重述往往使用比前面一种表达更为简单易懂的词句,也就为较难的句子提供了猜测的线索。表重述的常用短语有:in other words, to put it another way, that is to say, that is, i.e., to be precise等。(2)以前后文提供的解释或说明为线索。有时作者在阐述某人、某物或某一现象的特点时,先是一般地或概括性地说一下,然后再具体说明或解释;或者反过来,先具体阐述,然后再进行归纳、总结。如果能抓住作者的思路,就能从那些具体说明、解释或归纳中找出猜测的线索来。
据魔方格专家权威分析,试题“I usually doubt about any research that concludes that peopl..”主要考查你对  社会现象类阅读  等考点的理解。关于这些考点的“档案”如下:
现在没空?点击收藏,以后再看。
因为篇幅有限,只列出部分考点,详细请访问魔方格学习社区
社会现象类阅读
考点名称:社会现象类阅读
  • 社会现象类阅读概念:

    这类文章通过写人记事来揭示文章的主题,显示其社会意义,一般采用顺序或倒叙来叙述。题目经常是一些细节问题。考查的方面可以是原因和其中引发的思考。

  • 社会现象类阅读解题技巧:

    这类文章通过写人记事来揭示文章的主题,显示其社会意义,一般采用顺序或倒叙来叙述。题目经常是一些细节问题。考查的方面可以是原因和其中引发的思考。阅读这类文章要理清思路。
    1、浏览试题,明确要求。
          在阅读文章前,最好先浏览一下文章后面的题干和选项。知道了问题后再去看文章,可使思路更敏捷,而且也便于阅读时留意文中出现的与选项有关的信息。   
    2、通读全文,抓住主要内容。
          在不影响理解的前提下,尽可能地阅读以便在尽可能短的时间内理解文章或段落的内容。阅读时,如遇到不熟悉的单词、词组或一时看不懂的句子,不要停下来苦思冥想,继续读下去,通过上下文的词语和句子可能就理解了。   
    3、抓住中心思想和段落大意。
          通读全文时,要特别注意主题句。每篇文章或每个段落都有与文章有关的句子,尤其是科技、政论性文章的主题句一般都在文章的开头或结尾,插在中间的很少。所以,文章的第一段或开头的第一、二个句子往往包含着文章的中心思想、作者的意图或全文的概述,因此要特别注意,彻底理解。   
    4、有针对性地仔细阅读,找寻所需信息。
          在前面的基础上,可进行有针对性地阅读了。把与问题无关的内容一扫而过,而对于和问题有关的内容认真阅读,还可以用笔在下面做出记号。再把这些信息与问题的要求结合起来,逐条分析,综合判断,找出正确答案。   
    5、进行合理的推理判断。
          对文章有了全面的了解之后,可以按照文章要求以及上下文之间的关系,做出推理判断。在进行推理判断的时候,需要综合考虑句型、语法、句子之间的逻辑关系、文化背景等方面的因素。   
    6、认真复读,验证答案。
          要用全文的中心思想统帅各个题目,研究其内在联系和逻辑关系,并依次审核那些还未打上的题目,确保理解无误。

以上内容为魔方格学习社区(www.mofangge.com)原创内容,未经允许不得转载!