当前位置:魔方格英语新闻报道类..>A couple of years ago, those who forecast that oil price wou..
题文
A couple of years ago, those who forecast that oil price would reach $ 100 a barrel were seen as doomsters. However, now some are predicting $ 200 a barrel.
Had economists been told that oil price would barely pause at $ 100 before reaching the recent peak of nearly $ 127, they would no doubt have forecast terrible economic consequences. But the global economy, though interrupted by the high price of energy, is still chugging along. Meanwhile, inflation has picked up, but the headline rates of inflation (通货膨胀率) in most developed countries are nowhere near the levels seen in the 1970s and 1980s.
There are three explanations for the oil price’s unclear impact. The first is that nowadays developed economies are more efficient in their use of energy, thanks partly to the increased importance of service industries and the diminished role of manufacturing(制造业). According to the Energy Information Administration, the energy intensity of America’s GDP fell by 42% between 1980 and 2007.
A second theory is that the oil-price rise has been steady, not sudden, giving the economy time to adjust. Giovanni Serio of Goldman Sachs points out that in 1973 there was a severe supply shock because of the oil embargo(石油禁运), when the world had to cope with 10%-15% less crude almost overnight. Not this time.
The third explanation turns the argument on its head; rather than oil harming the global economy, it is global expansion that is driving up the price of oil.
The most important factor is the shift in favor of the developing economies. America has responded to high price in familiar fashion: UBS forecasts that demand will drop by 1.1% this year and will be no higher in 2010 than it was in 2004. But the demand from China and other emerging markets is more than offsetting(抵消) this shortfall.
小题1:What is the passage mainly talking about?
A.The prediction of economists.B.The situation of economy
C.The increase of oil priceD.The American response to high price
小题2:How many explanations for the oil price’s impact are mentioned in the passage?
A.TwoB.ThreeC.FourD.Five
小题3:What can we conclude from the passage?
A.In USA, the demand for oil in 2010 will be very high.
B.In USA, the demand for oil in 2010 will be higher than it was in 2004.
C.In USA, the demand for oil in 2010 will be as high as it was in 2004.
D.In USA, the demand for oil in 2010 will be as low as it was in 2004.
题型:阅读理解难度:中档来源:不详
答案

小题1:C
小题1:B
小题1:D

小题1:主旨题:从第一段的主题句:可知这篇文章讲的是油价上涨问题。选C
小题1:细节题:从第三段的句子:There are three explanations for the oil price’s unclear impact. 可知对油价上升的解释有三种。选B
小题1:句意理解题;从最后一段的句子:UBS forecasts that demand will drop by 1.1% this year and will be no higher in 2010 than it was in 2004. 可知2010年的油的需求可2004年一样多。选D
据魔方格专家权威分析,试题“A couple of years ago, those who forecast that oil price wou..”主要考查你对  新闻报道类阅读  等考点的理解。关于这些考点的“档案”如下:
现在没空?点击收藏,以后再看。
因为篇幅有限,只列出部分考点,详细请访问魔方格学习社区
新闻报道类阅读
考点名称:新闻报道类阅读
  • 新闻报道类阅读的概念:

    阅读理解的选材明显地呈现出关注实际生活的趋势,这种趋势与当前基础教育改革的目标是一致的,而中学生学习语言的根本目标与基础教育学会求知,学会做事,学会合作,学会做人的目标是一致的,真实新颖的选材对基础英语教学课程改革具有重要的反作用。

  • 新闻报道类阅读理解技巧点拨:       

            新闻报道类类文章有一共同特点,即都是由标题(Headline)、导语(Lead)、主体(Mainbody)、背景(Background)和结尾(End)五部分构成。标题是新闻报道中心思想高度而又精辟的概括;导语位于新闻报道的首段,高度概括新闻事实;主体则对导语概括的新闻事实进行详细叙述;新闻背景是指新闻事实之外,对新闻事实或新闻事实的某个部分进行解释或补充的材料;结尾往往是新闻事件的结果或动态展望,也是中心思想的概括并常常与新闻导语相呼应。
            新闻报道中的导语非常重要,它位于文章的第一段,通过它点出新闻的主题,五个W和一个H(When,Where,Who,What,Why和How)通常是构成一则完整消息不可缺少的要素。文章往往呈现出“倒金字塔”的特征,因此读懂首句或首段至关重要。
           另外,从句的使用也是此类文章的一大语言特色,因为从句信息量大,适合新闻报道的要求。此外,大量的副词和插入语的使用也是此类文章的特点。为使文章更客观、更具信服力,常用The study said…, Scientists believe that…Experts said…, It's reported that…, According to the survey…等语言。同事在阅读过程中,我们要对材料所提供信息如when, where, who, how, why等进行提问,将信息迅速提炼出来。

  • 新闻报道类阅读应试策略:

    【命题趋势】
    阅读理解的选材明显地呈现出关注实际生活的趋势,这种趋势与当前基础教育改革的目标是一致的,而中学生学习语言的根本目标与基础教育学会求知,学会做事,学会合作,学会做人的目标是一致的,真实新颖的选材对基础英语教学课程改革具有重要的反作用。时文报道就在文章中体现了这一要求。主要表现在以下几个方面:
    1、反映海内外事件,文章结构严谨,内容贴近生活,用现代英语反映现代生活。
    2、如果是新闻报道,都有比较固定的写作格式,如文首通常有报道的地点或时间,第一句话常常是文章的导语,有助于了解文章的大致内容和主题。
    3、如果是新闻报道则是记叙文,有地点、时间、人物、事物等要素。
    4、有许多大量反映当代社会变化的新词汇和表达方式。
    5、命题既重细节,又重推理和主旨。
    6、大背景中的小事件,大事件中的小插曲往往是选材的热点。
    【应试对策
    1、在平时学习中,关注生活,阅读新闻报道和广告类文章、把阅读时事文章作为学习英语的重要途径。
    2、了解新的词汇和表达方式。如:tsunami海啸,MP3players(MP3)播放器,well_offsociety小康社会等。
    3、抓住文章主题,准确捕捉细节和内涵,进行合理的推理。
    4、品味新闻的标题,联系平时所积累的知识,为了解材料大意作铺垫。
    5、了解新闻报道的特殊规律,其内容和多含何人、何地、何事、何时等,阅读时要抓住新闻的这一主要特点去理解判断。
    6、要注意文中以黑体、大写、下划线等方式加以提示的文字,因为这很有可能是材料的核心或至少是一部分内容的概括。

以上内容为魔方格学习社区(www.mofangge.com)原创内容,未经允许不得转载!