当前位置:魔方格英语新闻报道类..>WASHINGTON—Laura Straub is a very worried woman. Her job is..
题文
WASHINGTON—Laura Straub is a very worried woman. Her job is to find families for foreign teenagers who expect to live with American families in the summer.
It is not easy, even desperate.
“We have many children left to place—40 out of 75,” said Straub, who works for a foreign exchange programme called LEC.
When foreign exchange programmes started 50 years ago, more families were accommodating. For one thing, more mothers stayed at home. But now, increasing numbers of women work outside the home. Exchange-student programmes have struggled in recent years to sign up host families for the 30, 000 teenagers who come from abroad every year to spend an academic year in the United States, as well as the thousands more who take part in summer programmes.
School systems in many parts of the U.S., unhappy about accepting non-taxpaying students, have also strictly limited the number of exchange students they accept. At the same time, the idea of hosting foreign students is becoming less exotic(有异国情调的).
In search for host families, who usually receive no pay, exchange programmes are increasingly broadening their requests to include everyone from young couples to the retired.
“We are open to many different types of families,” said Vickie Weiner, eastern regional director for ASSE, a 25-year-old programme that sends about 30,000 teenagers on academic-year exchange programmes worldwide.
For elderly people, exchange students “keep us young—they really do”, said Jen Foster, who is hosting 16-year-old Nina Post from Denmark.
小题1:According to the text, why was it easier for Laura Straub to find American families for foreign students?
A.American school systems were better than now.
B.The government was happy because it could gain tax.
C.Foreign students paid hosting families a lot of money.
D.More mothers didn’t work outside and could look after children.
小题2:To deal with the problem in recent years, exchange programmes have to ______.
A.extend the range of host families
B.limit the number of the exchange students
C.borrow much money to pay for the costs
D.make hosting foreign students more exotic
小题3:Which of the following is the best title of this passage?
A Exchange Students Keep Old People Young.
B. Idea of Hosting Students is Different.
C. Foreign-exchange Program Is Going on.
D U.S. Struggle to Find host Families.
题型:单选题难度:中档来源:不详
答案

小题1:D
小题2:A
小题3:D 

试题分析:文章大意:文章介绍现在在美国找寄宿家庭接受来自法国的学生是很困难的,因为现在妇女在外面做越来越多,接受外国学生的吸引力也没有过去那么大了,文章还介绍如何应对的措施。
小题1:D推理判断题。由第二段“For one thing, more mothers stayed at home. But now, increasing numbers of women work outside the home.”可知最佳答案为D项原文未谈到学校制度的好坏;再由第三段“School systems in many parts of the U.S., unhappy about accepting non-taxpaying students…”和第四段“In search for host families, who usually receive no pay,…”可以判断。故D正确。
小题2:A细节理解题。从倒数第三段的句子:In searching for host families, who usually receive no pay, exchange programmes are increasingly broadening their appeals to include everyone who has the ability to do it.和最后一段的内容,可知过去的交换项目是那些不是太老的寄宿主人,但是现在面向所有的年龄的人。故A正确。
小题3:D主旨大意题。这是一篇新闻报道,开头就点明要报道的内容,WASHINGTON—Laura Straub is a very worried woman. Her job is to find families for French teenagers who expect to live with American families in the summer.可知本文的主旨:Laura Straub在美国找寄宿家庭接受来自法国的学生是很困难的。故D正确。
据魔方格专家权威分析,试题“WASHINGTON—Laura Straub is a very worried woman. Her job is..”主要考查你对  新闻报道类阅读  等考点的理解。关于这些考点的“档案”如下:
现在没空?点击收藏,以后再看。
因为篇幅有限,只列出部分考点,详细请访问魔方格学习社区
新闻报道类阅读
考点名称:新闻报道类阅读
  • 新闻报道类阅读的概念:

    阅读理解的选材明显地呈现出关注实际生活的趋势,这种趋势与当前基础教育改革的目标是一致的,而中学生学习语言的根本目标与基础教育学会求知,学会做事,学会合作,学会做人的目标是一致的,真实新颖的选材对基础英语教学课程改革具有重要的反作用。

  • 新闻报道类阅读理解技巧点拨:       

            新闻报道类类文章有一共同特点,即都是由标题(Headline)、导语(Lead)、主体(Mainbody)、背景(Background)和结尾(End)五部分构成。标题是新闻报道中心思想高度而又精辟的概括;导语位于新闻报道的首段,高度概括新闻事实;主体则对导语概括的新闻事实进行详细叙述;新闻背景是指新闻事实之外,对新闻事实或新闻事实的某个部分进行解释或补充的材料;结尾往往是新闻事件的结果或动态展望,也是中心思想的概括并常常与新闻导语相呼应。
            新闻报道中的导语非常重要,它位于文章的第一段,通过它点出新闻的主题,五个W和一个H(When,Where,Who,What,Why和How)通常是构成一则完整消息不可缺少的要素。文章往往呈现出“倒金字塔”的特征,因此读懂首句或首段至关重要。
           另外,从句的使用也是此类文章的一大语言特色,因为从句信息量大,适合新闻报道的要求。此外,大量的副词和插入语的使用也是此类文章的特点。为使文章更客观、更具信服力,常用The study said…, Scientists believe that…Experts said…, It's reported that…, According to the survey…等语言。同事在阅读过程中,我们要对材料所提供信息如when, where, who, how, why等进行提问,将信息迅速提炼出来。

  • 新闻报道类阅读应试策略:

    【命题趋势】
    阅读理解的选材明显地呈现出关注实际生活的趋势,这种趋势与当前基础教育改革的目标是一致的,而中学生学习语言的根本目标与基础教育学会求知,学会做事,学会合作,学会做人的目标是一致的,真实新颖的选材对基础英语教学课程改革具有重要的反作用。时文报道就在文章中体现了这一要求。主要表现在以下几个方面:
    1、反映海内外事件,文章结构严谨,内容贴近生活,用现代英语反映现代生活。
    2、如果是新闻报道,都有比较固定的写作格式,如文首通常有报道的地点或时间,第一句话常常是文章的导语,有助于了解文章的大致内容和主题。
    3、如果是新闻报道则是记叙文,有地点、时间、人物、事物等要素。
    4、有许多大量反映当代社会变化的新词汇和表达方式。
    5、命题既重细节,又重推理和主旨。
    6、大背景中的小事件,大事件中的小插曲往往是选材的热点。
    【应试对策
    1、在平时学习中,关注生活,阅读新闻报道和广告类文章、把阅读时事文章作为学习英语的重要途径。
    2、了解新的词汇和表达方式。如:tsunami海啸,MP3players(MP3)播放器,well_offsociety小康社会等。
    3、抓住文章主题,准确捕捉细节和内涵,进行合理的推理。
    4、品味新闻的标题,联系平时所积累的知识,为了解材料大意作铺垫。
    5、了解新闻报道的特殊规律,其内容和多含何人、何地、何事、何时等,阅读时要抓住新闻的这一主要特点去理解判断。
    6、要注意文中以黑体、大写、下划线等方式加以提示的文字,因为这很有可能是材料的核心或至少是一部分内容的概括。

以上内容为魔方格学习社区(www.mofangge.com)原创内容,未经允许不得转载!