当前位置:魔方格英语人物传记类..>It was New Year’s Night. An aged man was standing at a win..
题文
It was New Year’s Night. An aged man was standing at a window. He raised his mournful eyes towards the deep blue sky, where the stars were floating like white lilies on the surface of a clear calm lake. Then he cast them on the earth, where few more hopeless people than himself now moved towards their certain goal --- the tomb. He had already passed sixty of the stages leading to it, and he had brought from his journey nothing but errors and remorse. Now his health was poor, his mind vacant, his heart sorrowful, and his old age short of comforts.
The days of his youth appeared like dreams before him, and he recalled the serious moment when his father placed him at the entrance of the two roads --- one leading to a peaceful, sunny place, covered with flowers, fruits and filled with soft, sweet songs; the other leading to a deep, dark cave, which was endless, where poison flowed instead of water and where devils and poisonous snakes hissed and crawled.
He looked towards the sky and cried painfully, “O youth, return! O my father, place me once more at the entrance to life, and I’ll choose the better way!” But both his father and the days of his youth had passed away.
He saw the lights flowing away in the darkness. These were the days of his wasted life; he saw a star fall down from the sky and disappeared, and this was the symbol of himself. His regret, which was like a sharp arrow, struck deeply into his heart. Then he remembered his friends in his childhood, who entered on life together with him. But they had made their way to success and were now honored and happy on this New Year’s Night.
The clock in the high church tower struck and the sound made him remember his parents’ early love for him. They had taught him and prayed to God for his good. But he chose the wrong way. With shame and grief he dared no longer look towards that heaven where his father lived. His darkened eyes were full of tears, and with a despairing effort, he burst out a cry: “Come back, my early days! Come back!”
And his youth did return, for all this was only a dream which he had on New Year’s Night. He was still young though his faults were real; he had not yet entered the deep, dark cave, and he was still free to walk on the road which leads to the peaceful and sunny land.
Those who still wander on the entrance of life, hesitating to choose the bright road, remember that when years are passed and your feet stumble on the dark mountains, you will cry bitterly, but in vain: “O youth, return! Oh give me back my early days!”
小题1:We can learn from the passage that ____.
A.the man returned from a long journey and regretted what he had done
B.the man didn’t enter the deep, dark cave when he was young
C.the man was deserted by his parents when he was only a child
D.the man found it no use crying over the spilt milk
小题2:Why does the author set his story on New Year’s Night?
A.He wants to tell people it’s time to recall the past
B.he suggests the aged man will have a bright future
C.He tries to stress the man’s sad feeling
D.He expects people to share the man’s emotion
小题3:The aged man in the passage can be described as ________.
A.sorrowful, fearful and regretfulB.hopeful, cheerful and peaceful
C.regretful, painful and disappointedD.disappointed, regretful and hopeful
小题4:The author writes the passage mainly to ________.
A.encourage young people to take the right roadB.help the old man to pick up his confidence
C.describe the old man’s unsuccessful experienceD.show his compassion for the aged man
题型:阅读理解难度:中档来源:不详
答案

小题1:D
小题2:C
小题3:C
小题4:A

试题分析:本文主要讲了在新年之夜,别人都在欢庆新年之际,一位后悔、痛苦又绝望的老人即将走向生命的尽头,他非常后悔自己在年轻时没有听从父亲的劝告,走正确的人生道路,然而时光不再,他永远本可能回到年轻时候了。
小题1: 根据Those who still wander on the entrance of life, hesitating to choose the bright road, remember that when years are passed and your feet stumble on the dark mountains, you will cry bitterly, but in vain: “O youth, return! Oh give me back my early days!”故选D。
小题2:新年之夜本来应该是一个欢喜和充满希望的夜晚,而作者把这个故事的背景设定在这一时刻,更强调了这个人极度悲伤的感情,故选C。
小题3: 通过阅读整篇文章,可以看出这位老人后悔、痛苦又绝望,故选C。
小题4:根据And his youth did return, for all this was only a dream which he had on New Year’s Night. He was still young though his faults were real; he had not yet entered the deep, dark cave, and he was still free to walk on the road which leads to the peaceful and sunny land.可知这篇文章的作者鼓励年轻人一定要选择正确的道路,故选A。
点评:这篇文章非常简单,先看问题,再带着问题仔细阅读短文,理解了全文内容,很容易选出正确答案。阅读短文时,常常会遇到一些生词。这时,要沉着,冷静,细心思考。首先要把整段、整篇文章看完。通过对全篇短文的理解,就很有可能猜测出生词的大意。另外,还可以从含有生词句子的上下文,以及句子和段落之间的关系来判断、理解生词以求获得其真正含义。猜测生词的另一种方法是,根据构词法推测。遇到生词后,可从构词法角度分析判断生词。
据魔方格专家权威分析,试题“It was New Year’s Night. An aged man was standing at a win..”主要考查你对  人物传记类阅读故事类阅读  等考点的理解。关于这些考点的“档案”如下:
现在没空?点击收藏,以后再看。
因为篇幅有限,只列出部分考点,详细请访问魔方格学习社区
人物传记类阅读故事类阅读
考点名称:人物传记类阅读
  • 人物传记类文章的文体特征:

    人物传记是记叙文体的一种,主要描写某人的生平事迹、趣闻轶事、生活背景、个性特征、成长奋斗历程等,包含记叙文的时间、地点、人物、事件等要素。其特点是以时间的先后或事件的发展为主线,空间或逻辑线索贯穿文章始终,脉络清楚,可读性较强。

  • 人物传记类文章的阅读策略和解题技巧:

    1、把握文体特征,注意写作手法如前文所述,人物传记是记叙文体的一种,因此在阅读时要把握好时间、地点、人物和事件这四大要素。
    其次,还应该注意人物传记类文章的结构多按时间顺序排列,一般采用倒叙的写作手法,有时也采用插叙和补叙等手段。弄清楚人物传记类文章的特征和写作手法,能帮助考生在阅读和回答问题时做到高效省时、准确无误。

    2、抓住题干关键词,采用寻读的方法查找细节描述事实细节题是人物传记类文章的主要题型,一般常见以下几种类型:
    (1)对号入座题:
    这种题的答案一般在原文中可以直接找到,只要读懂文章,掌握文章中的事实,如时间、地点、事件等细节问题,就能选对正确答案。
    (2)词义转换题:
    这种题常常是原文有关词语和句子的转换,而不能在原文中直接找到。它要求考生能理解原文中某个短语或句子的含义,从而找到与答案意思相同的词语和句子。
    (3)是非题:
    该题型俗称“三缺一”题型,即题目四个选项中有三个符合文章内容,剩下一个不符合。题干多为:Which of the following isTRUE?或者三个不符合文章内容,剩下一个符合,题干多为:Which of the following…isNOTtrue?或All the following are true EXCEPT
    (4)排序题:
    这种题要求考生根据动作发生的先后顺序和句子之间的逻辑关系,找出事件发生的正确顺序。可采用“首尾定位法”,即先找出第一个动作和最后一个动作,迅速缩小选择范围,从而快速选出正确答案。
    (5)指代理解题:
    一般是在人物或事物关系比较复杂的情况下使用的一种题型,所以理清人物及事物之间的逻辑关系是关键所在。可采用“逻辑关系梳理法”,使人物或事件关系清晰条理。不管题型如何,在做事实细节题时,可采用比较实用的方法一有目的的阅读。在阅读时,首先看题目要求我们理解什么细节,找出关键词,然后以此为线索,运用寻读的技巧迅速在文章里找出相应的段落、句子或短语。认真比较选项和文中细节的区别,在正确理解细节的前提下,确定最佳答案。这样一来,既提高了阅读的速度,又能确保答案的准确率。同时,建议阅读文章时把与答案相符的句子或短语用红线标示出来,标号注上是哪一题答案的相关句子,这样在检查时就不必重新阅读整篇文章了。
    3、抽丝剥茧,推理判断深层含义推理判断题主要提问那些未曾在文中说明,但已特别暗示的内容,考查考生对文章的准确理解和判断。人物传记类文章常见的推理判断题型为:
    (1)细节推断题:
    要求考生根据语篇关系,推断具体细节,如时间、地点、人物关系、人物身份、事件等。一般可根据短文提供的信息,或者借助生活常识进行推理判断。
    (2)因果推断题:
    要求考生根据已知结果推测导致结果的可能原因。考生要准确掌握文章的内涵,理解文章的真正含义。
    (3)人物性格、作者态度及观点判断题:
    人物传记类文章中有些是考查考生对作者的主导思想、被描写人物的语气、言语中流露的情绪、性格倾向和作者或文中人物态度、观点等方面的理解题。推理判断题要求在理解原文表面文字信息的基础上做出一定推论和判断,从而得到文章的隐含意义和深层意义。解答此类题时,要注意:
    (1)吃透文章的字面意思,从字里行间捕捉有用的提示和线索,这是推理的前提和基础。
    (2)对文字的表面信息进俐宅掘加工,由表及里,由浅入深。从具体到抽象,从特殊到一般,通过分析、综合、判断等进行符合逻辑的推理。不能就事论事,断章取义,以偏概全。
    (3)基于文章内容,以文章提供的事实和线索为依据,立足已知,推断未知。不能主观臆想,凭空想象,随意揣测,更不能以自己的观点代替作者的观点。
    (4)把握句、段之间的逻辑关系,了解语篇的结构。要体会文章的基调,揣摸作者的态度,摸准逻辑发展的方向,悟出作者的弦外之音。
    (5)注意文中所用词句的感情色彩,是讽刺性的,批评性的,赞成性的,还是反对性的,以便推测作者的观点和态度。

以上内容为魔方格学习社区(www.mofangge.com)原创内容,未经允许不得转载!