当前位置:魔方格英语政治经济类..>Do you want to know something about chil­dren in Africa..
题文
Do you want to know something about chil­dren in Africa? What to they do for fun every day? Find out here:
Education
School is expensive for many African children. Lots of families can’t afford school uniforms or ex­ercise books even though they don’t have to pay for school.
For those lucky enough to go to school , they have a lot to learn. Some take two language clas­ses: English or French, and their first language. There is also math, science, history, social studies and geography. Chores take up much of children’s time after school. They have to get water and fire­wood for the family every day. Also there’s clean­ing , washing and helping Mum with the meal.
Daily fun
It’s not all work and no play. Sports are very popular. Children can make goals with twigs ( 嫩树枝)and their own footballs with plastic and bits of string ( 绳子 ). They play in the country and the streets of old towns. There’re many football teams for teenagers in Africa.
Internet
It’s really expensive to get on the Internet. To surf the net for 20 hours costs over 600 yuan. This is more than the average (平均的) monthly pay per person.
Egypt and South Africa are the top two users of the Internet in Africa. All of the capital cities there can get on the Internet.
Some schools offer computer lessons but few students can enjoy computer fun at home.
小题1: The underlined word "Chores" probably means
A.网上冲浪B.家务杂活C.体育活动D.家庭作业
小题2: Sports are very popular in Africa because chil­dren _________.
A.do not need money to play
B.can play all kinds of ball games
C.don’t like to go to school
D.don’t like to do their homework
小题3:The passage is mainly about_________.
A.education in Africa
B.children’s school life in Africa
C.the Internet in Africa
D.children’s daily life in Africa
小题4:From the passage, we can infer (推断) that in Africa_________.
A.basketball is popular among children
B.children in Africa have to pay for school
C.some children in Africa have to take two for­eign language classes
D.people in Egypt and South Africa may get higher pay than people in the other countries
题型:阅读理解难度:中档来源:不详
答案

小题1:B
小题1:A
小题1:D
小题1:D

小题1:猜词题:从后面的句子:They have to get water and fire­wood for the family every day. Also there’s clean­ing , washing and helping Mum with the meal.可知这个单词是“家务杂活”。选B。
小题1:推理题:从第三段的句子:Children can make goals with twigs ( 嫩树枝)and their own footballs with plastic and bits of string ( 绳子 ).可知非洲的孩子喜欢运动,因为运动不需要花钱。选A
小题1:主旨题:从第一段的句子:Do you want to know something about chil­dren in Africa? What to they do for fun every day? Find out here:可知这篇文章讲的是非洲孩子的日常生活。选D
小题1:推理题:从Internet这部分的句子: It’s really expensive to get on the Internet.和Egypt and South Africa are the top two users of the Internet in Africa.可知在非洲埃及和南非的人报酬高于其他国家。选D
据魔方格专家权威分析,试题“Do you want to know something about chil­dren in Africa..”主要考查你对  政治经济类阅读  等考点的理解。关于这些考点的“档案”如下:
现在没空?点击收藏,以后再看。
因为篇幅有限,只列出部分考点,详细请访问魔方格学习社区
政治经济类阅读
考点名称:政治经济类阅读
  • 政治经济类阅读:
    该类文章时代气息浓郁,语言鲜活,但熟字新义词、超纲词及专业词语多,长句、难句多。
    政治类文章大多数是同学们感性趣的内容,读起来倒有似曾相识的感觉,经济类文章读起来就像是雾里看花,文章看完,一头雾水。
    再加之这类文章的命题侧重于词义猜测、推理判断和文章主旨,同学们对这类题材是望而生畏。
  • 政治经济类阅读注意:
    1、要做好这类阅读,平时就要注意了解国内外发生的政治经济大事,掌握一定背景知识;
    2、对这类文章的叙述特点及内容安排有一定了解,还要扩展这方面的词汇;
    3、阅读这类文章,要抓住文章的核心,即文章整体和各段主要在说什么,也要注意段落之间的逻辑关系。

    政治经济类阅读技巧:
    针对不同体裁的文章,我们要采取相应的阅读方法和技巧。政治类文章多采用记叙文形式,我们可采取“顺读法”,以便抓关键语句,领会文章主旨;而经济类文章则多采用说明文形式,我们则可以采取“逆读法”,先读试题,再从文章中查找有用信息。若遇到的确难读的材料。
    1. 寻找主干:
    根据英语中五种基本句型结构,把句子中的主语、谓语、宾语、表语等主要成分找出来,其他成分如定语、状语、补语等则易于理解。找到了句子主干,句子的意思至少明白了一半。
    2. 剔除从句:
    在一个长句中可能会出现若干个从句,在理解时,如果把各个从句剔除出来单独理解,然后把大意拼凑起来,整个长句的意思就会明白六、七分。
    3. 辨别分句:
    一个长句如果是由几个并列、转折、递进、对比关系的分句组成,句中往往有表示这些分句关系的连接词,只要能弄清楚分句和分句之间的逻辑关系,再把各层分句的意思加以连贯,整个长句的句意基本上能跃然脑中。
    4. 寻找关键词:
    如果一个句子看完,一点句意的感觉也没有,下下策就是抓住句中的关键词,通过关键词大体弄懂这个长句的意思。

以上内容为魔方格学习社区(www.mofangge.com)原创内容,未经允许不得转载!