当前位置:魔方格英语政治经济类..>India is next to China. Like China, India is a developing A..
题文
India is next to China. Like China, India is a developing Asian country. They have a lot in common. They are both big countries with different languages and different kinds of food. They both have a lot of farmers and are both the fastest growing countries in the world.
The two countries both do well in IT business. China is strong in hardware while India is strong in software. Indian software business has been growing very fast since the 1990s. Today India sells software and services to nearly 95 countries around the world.
In the coming years, China and India have similar problems. Both of them have a large population. China has about 1.3 billion people and India has about 1 billion. That’s one-third of the world’s population. The two countries need to keep growing fast provide jobs for billions of people every year.
小题1:China and India have a lot in common Except that      .
A.they are both big countries
B.they both have the same culture
C.they have different languages
D.they are both the fastest growing countries
小题2:What does India sells to many countries around the world today?
A.Software.B.Televisions.
C.Computers.D.Hardware.
小题3:There are about       people in China and India in all.
A.1 billionB.1.3 billion
C.1.4 billionD.2.3 billion
小题4:What do China and India need to provide for their people every year?
A.Food.B.Cars.
C.Jobs.D.Houses
小题5:Which of the following is NOT true according to the passage?
A.Both China and India are Asian countries.
B.China has more people than India.
C.India is very strong in hardware.
D.One-third of the people in the world live in China and India.
题型:阅读理解难度:中档来源:不详
答案

小题1:B
小题2:A
小题3:D
小题4:C
小题5:C

试题分析:这篇文章主要告诉我们中国和印度有很多共同点。它们都是大国,有不同的语言和不同种类的食物。他们都有很多农民,都是世界上发展最快的国家。IT行业都发展得好,有相似的人口问题。
小题1:细节理解题。They are both big countries with different languages and different kinds of food. They both have a lot of farmers and are both the fastest growing countries in the world.句意:他们都是大国,有不同的语言和不同种类的食物。他们都有很多农民,都是世界上发展最快的国家。可知他们都有相同的文化这不是中国和印度的共同点。故选B。
小题2:细节理解题。根据Today India sells software and services to nearly 95 countries around the world.
句意:现在印度销售软件和服务给将近世界上95个国家。可知应选A。
小题3:推理判断题。根据China has about 1.3 billion people and India has about 1 billion.句意:中国有1.3亿人口,印度有1亿人口,两个国家共有2.3亿人口。故选D。
小题4:细节理解题。根据The two countries need to keep growing fast provide jobs for billions of people every year.句意:这两个国家需要每年都提供更多的工作给人们。故选C。
小题5: 细节理解题。根据China is strong in hardware while India is strong in software.句意:中国擅长硬件而印度擅长软件。可知C选项:印度擅长硬件是错误的。故选C。
考点:
据魔方格专家权威分析,试题“India is next to China. Like China, India is a developing A..”主要考查你对  政治经济类阅读  等考点的理解。关于这些考点的“档案”如下:
现在没空?点击收藏,以后再看。
因为篇幅有限,只列出部分考点,详细请访问魔方格学习社区
政治经济类阅读
考点名称:政治经济类阅读
  • 政治经济类阅读:
    该类文章时代气息浓郁,语言鲜活,但熟字新义词、超纲词及专业词语多,长句、难句多。
    政治类文章大多数是同学们感性趣的内容,读起来倒有似曾相识的感觉,经济类文章读起来就像是雾里看花,文章看完,一头雾水。
    再加之这类文章的命题侧重于词义猜测、推理判断和文章主旨,同学们对这类题材是望而生畏。
  • 政治经济类阅读注意:
    1、要做好这类阅读,平时就要注意了解国内外发生的政治经济大事,掌握一定背景知识;
    2、对这类文章的叙述特点及内容安排有一定了解,还要扩展这方面的词汇;
    3、阅读这类文章,要抓住文章的核心,即文章整体和各段主要在说什么,也要注意段落之间的逻辑关系。

    政治经济类阅读技巧:
    针对不同体裁的文章,我们要采取相应的阅读方法和技巧。政治类文章多采用记叙文形式,我们可采取“顺读法”,以便抓关键语句,领会文章主旨;而经济类文章则多采用说明文形式,我们则可以采取“逆读法”,先读试题,再从文章中查找有用信息。若遇到的确难读的材料。
    1. 寻找主干:
    根据英语中五种基本句型结构,把句子中的主语、谓语、宾语、表语等主要成分找出来,其他成分如定语、状语、补语等则易于理解。找到了句子主干,句子的意思至少明白了一半。
    2. 剔除从句:
    在一个长句中可能会出现若干个从句,在理解时,如果把各个从句剔除出来单独理解,然后把大意拼凑起来,整个长句的意思就会明白六、七分。
    3. 辨别分句:
    一个长句如果是由几个并列、转折、递进、对比关系的分句组成,句中往往有表示这些分句关系的连接词,只要能弄清楚分句和分句之间的逻辑关系,再把各层分句的意思加以连贯,整个长句的句意基本上能跃然脑中。
    4. 寻找关键词:
    如果一个句子看完,一点句意的感觉也没有,下下策就是抓住句中的关键词,通过关键词大体弄懂这个长句的意思。

以上内容为魔方格学习社区(www.mofangge.com)原创内容,未经允许不得转载!