当前位置:魔方格英语政治经济类..>阅读理解。 China is a large country and has a population of ..
题文
阅读理解。
     China is a large country and has a population of about 1. 3 billion. But most people live in the east and the
living standard (水平) is much higher than in the west. Recently, the Chinese government has decided to
promote (促进) development in central and western China. The part includes 11 provinces (省) and
autonomous regions (自治区) with a population of 285 million and an area of 5. 4 million square-kilometers.
The rich nature resources in western China is one of the advantages for development. According to the plan,
the government will focus on improving transportation. Highways and railways will be built. To protect nature,
farmers will turn farmland back into forest.
     Since the western part is developing fast, all kinds of talents are badly needed. In June, 2003, several
thousand college students chose to start their career in the west. They worked as volunteers. Some people
even give up the chance of working in big companies in China' coastal (沿海的) cities. For example, Wang
Fei was a student from Qinghua University. Before June, he had received a job offer in Shanghai. However,
he turned down the offer. Instead, he became one of the "Go West" volunteers. Since 2003, tens of thousands
of college students have gone to the west. They are trying their best to make the west become more and more
beautiful. We are sure that the development will be a great success. China will be richer and stronger.
1. According to this passage, we know that ________.
A. eastern China is developing faster than western China
B. China is the richest in the world
C. eastern China has a population of 285 million
D. There are more people in the west than in the east
2. Now, what does western China need most?
A. Forest
B. Highways and railways
C. skilled talents
D. Resources
3. Why do college students go to the west?
A. They want to make contributions (贡献) to the development of western China
B. Western China is more beautiful than eastern China
C. They want to get more money
D. They hate working in coastal cities
4. What does the phrase turn down mean in the second paragraph?
A. Return
B. Refuse to accept
C. Make something less
D. Review
5. What's the best title for this passage?
A. Volunteers
B. China's development
C. The bright future in western China
D. Western China needs development
题型:阅读理解难度:偏难来源:四川省中考真题
答案
1-5         ACABD
据魔方格专家权威分析,试题“阅读理解。 China is a large country and has a population of ..”主要考查你对  政治经济类阅读  等考点的理解。关于这些考点的“档案”如下:
现在没空?点击收藏,以后再看。
因为篇幅有限,只列出部分考点,详细请访问魔方格学习社区
政治经济类阅读
考点名称:政治经济类阅读
  • 政治经济类阅读:
    该类文章时代气息浓郁,语言鲜活,但熟字新义词、超纲词及专业词语多,长句、难句多。
    政治类文章大多数是同学们感性趣的内容,读起来倒有似曾相识的感觉,经济类文章读起来就像是雾里看花,文章看完,一头雾水。
    再加之这类文章的命题侧重于词义猜测、推理判断和文章主旨,同学们对这类题材是望而生畏。
  • 政治经济类阅读注意:
    1、要做好这类阅读,平时就要注意了解国内外发生的政治经济大事,掌握一定背景知识;
    2、对这类文章的叙述特点及内容安排有一定了解,还要扩展这方面的词汇;
    3、阅读这类文章,要抓住文章的核心,即文章整体和各段主要在说什么,也要注意段落之间的逻辑关系。

    政治经济类阅读技巧:
    针对不同体裁的文章,我们要采取相应的阅读方法和技巧。政治类文章多采用记叙文形式,我们可采取“顺读法”,以便抓关键语句,领会文章主旨;而经济类文章则多采用说明文形式,我们则可以采取“逆读法”,先读试题,再从文章中查找有用信息。若遇到的确难读的材料。
    1. 寻找主干:
    根据英语中五种基本句型结构,把句子中的主语、谓语、宾语、表语等主要成分找出来,其他成分如定语、状语、补语等则易于理解。找到了句子主干,句子的意思至少明白了一半。
    2. 剔除从句:
    在一个长句中可能会出现若干个从句,在理解时,如果把各个从句剔除出来单独理解,然后把大意拼凑起来,整个长句的意思就会明白六、七分。
    3. 辨别分句:
    一个长句如果是由几个并列、转折、递进、对比关系的分句组成,句中往往有表示这些分句关系的连接词,只要能弄清楚分句和分句之间的逻辑关系,再把各层分句的意思加以连贯,整个长句的句意基本上能跃然脑中。
    4. 寻找关键词:
    如果一个句子看完,一点句意的感觉也没有,下下策就是抓住句中的关键词,通过关键词大体弄懂这个长句的意思。

以上内容为魔方格学习社区(www.mofangge.com)原创内容,未经允许不得转载!